Zmiany które wprowadza RODO i nowa ustawa o ochronie danych osobowych

Główne obszary zmian w ustawie o ochronie danych osobowych: Wysokie kary finansowe do 20 mln euro lub 4% rocznego obrotu Obowiązek informacyjny, konieczność informowania właścicieli danych Wymagana dokumentacja, umowy powierzenia, klauzule Inspektor ochrony danych osobowych Poszerzenie praw obywateli, prawo do zapomnienia, anonimizacja i pseudonimizacja danych Ocena ochrony danych osobowych, analiza ryzyka Zgłaszanie naruszeń, 72 godziny na poinformowanie Read more about Zmiany które wprowadza RODO i nowa ustawa o ochronie danych osobowych[…]

FirmaDaneOsobowe.pl Rekrutacja. Zapraszamy do naszego zespołu na stanowisko Młodszy Konsultant ds. Obsługi Klienta

W związku z rozwojem firmy poszukujemy osoby, która wesprze nasz zespół w obszarze obsługi klienta: Główne zadania z jakimi spotka się przyszły pracownik: – Uczestnictwo w procesie obsługi klienta biznesowego i instytucjonalnego – Budowanie pozytywnego wizerunku firmy w kontakcie z klientem – Tworzenie i utrzymywanie dokumentacji klienta – Śledzenie zmian w przepisach i nowinek w Read more about FirmaDaneOsobowe.pl Rekrutacja. Zapraszamy do naszego zespołu na stanowisko Młodszy Konsultant ds. Obsługi Klienta[…]

Czy Twoja firma jest gotowa na nowe przepisy ochrony danych osobowych?

Dnia 24 maja 2016 r. weszło w życie unijne Ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO). W maju 2018r. wejdą w życie nowe przepisy regulujące ochronę danych w Polsce. Potrzebujesz pomocy? Zapraszamy do kontaktu. Oto największe zmiany w stosunku do obecnych przepisów: 1. Bezpośrednia odpowiedzialność i kary do 20 mln euro dla przetwarzającego dane. 2. Konieczność Read more about Czy Twoja firma jest gotowa na nowe przepisy ochrony danych osobowych?[…]

Czym jest Privacy Shield

Nowe zasady przekazywania danych z obszaru UE do Stanów Zjednoczonych weszły w życie 12 lipca 2016 roku. Wiąże się to z zatwierdzeniem przez komisję Europejską zasad Tarczy Prywatności (Privacy Shield) UE-USA, która zastąpiła dotychczas obowiązujące porozumienie tzw. Bezpieczną Przystań z 6 października 2015 roku.

Podstawowe założenia Privacy Shield […]

Czy bank ma prawo kserować Twój dowód osobisty?

Ustawa Prawo Bankowe w artykule 112b uprawnia banki do przetwarzania informacji zawartych w dokumentach tożsamości w celu prowadzonej działalności bankowej. Jednak administrator danych osobowych w tym przypadku bank zobowiązany jest ustawą o ochronie danych osobowych do zachowania celowości i adekwatności przetwarzania danych. Co za tym idzie, jest zobowiązany klientowi którego dowód kseruje wskazać cel jego Read more about Czy bank ma prawo kserować Twój dowód osobisty?[…]

Kraje UE zgodziły się na reformę ochrony danych osobowych

„Rozmowy w tej sprawie trwały ponad trzy lata. Decyzja zapadła na poniedziałkowym spotkaniu ministrów sprawiedliwości w Luksemburgu. Po ponad trzech latach unijne kraje zgodziły się na reformę ochrony danych osobowych. To pozwala rozpocząć unijnym rządom negocjacje z Parlamentem Europejskim. Od wyniku tych rozmów zależy ostateczny kształt znowelizowanych przepisów. Rozwój internetu wymusił zmiany w dyrektywie z 1995 roku, Read more about Kraje UE zgodziły się na reformę ochrony danych osobowych[…]

VI edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Twoje dane – twoja sprawa. Skuteczna ochrona danych osobowych. Inicjatywa edukacyjna skierowana do uczniów i nauczycieli”

„GIODO zaprasza szkoły do udziału w VI edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Twoje dane – twoja sprawa. Skuteczna ochrona danych osobowych. Inicjatywa edukacyjna skierowana do uczniów i nauczycieli”. Jego celem jest podnoszenie wiedzy dotyczącej ochrony danych osobowych i prawa do prywatności – zarówno wśród nauczycieli, jak i uczniów. Placówkom, które zgłoszą się do uczestnictwa w tym przedsięwzięciu, GIODO zapewnia materiały edukacyjne i specjalistyczne szkolenia.”

[…]